Advanced Linux & INFOSEC

DOCUMENTATIE CURS

Parametri HTB

1. default reprezinta un parametru optional al fiecarui HTB root qdisc care defineste in ce clasa se va incadra traficul neclasificat.

Important
Atentie ! Default este 0 (zero) ceea ce inseamna ca traficul neclasificat se va transmite la "wire-speed"2. rate reprezinta banda minim garantata pentru fiecare clasa frunza.

3. ceil reprezinta banda maxima pe care are voie s-o atinga o clasa frunza prin imprumut de tokens si deci indirect de banda de la clasa parinte daca acesta are surplus.

4. burst.
Rate si Ceil sunt controlate cu 2 buckete. Unul contine tokens (pt. rate), iar celalalt contine ctokens (pt. ceil). De fiecare data cand o clasa transmite un pachet, un token sau un ctoken este folosit. Bucketul se umple cu tokens/ctokens la rate/ceil speed.
Marimea bucketului pentru rate este data de burst, iar cea pt. ceil este data de cburst. burst/cburst trebuie sa fie minimum MTU - Maximum Transmission Unit. Burst mai reprezinta si nr. de bytes transmisi intr-un flow inainte de a transmite bytes dintr-un alt flow.

5. quantum reprezinta numarul de tokens imprumutati de parinte clasei copil pana sa imprumute unei alte clase. Nu trebuie sa fie mai mic astfel incat sa se poata transmite MTU (1500 bytes), ideal in incremente de MTU. Este calculat de HTB dar poate fi setat si de user.

6. r2q reprezinta un "hint" pt. HTB pentru a calcula corect quantum-ul.

7. prio reprezinta prioritatea oferita fiecarei clase de a imprumuta de la clasa parinte. Cu cat prio este mai mica cu atat prioritatea este mai mare.

Reguli HTB
a) traffic shaping are loc doar in clasele de tip leaf (clase terminale, frunza, care nu au alte clase copil);
b) suma rates a claselor frunza nu trebuie sa depaseasca ceil a clasei parinte;
c) quantum trebuie sa fie minim MTU si se foloseste cand clasa ia cu imprumut (banda este mai mare ca rate, dar mai mica ca ceil) parent classes ofera cu imprumut tokens claselor copil in incremente de quantum. Quantum trebuie sa fie cat mai mic, dar nu mai mic ca MTU;
© 2006-2010 Crystal Mind Academy. All rights reserved